Composieten
Wat zijn composieten?
Overzicht profielen
 
 

Wat zijn composieten?

Composieten, 80% lichter dan staal en 30% lichter dan aluminium
De zogenoemde 'composieten' zijn vezelversterkte profielen welke door middel van de 'pultrusion' methode verkregen zijn. Een continueproces waarbij, met hars geïmpregneerde, vezels door een matrijs worden getrokken. In deze matrijs voltrekt zich een chemisch proces (polymerisatie) waarbij de hars volledig tot uitharding komt.

De vezelsoort (glas, aramide / kevlar, koolstof) en de oriëntatie zijn van invloed op de mechanische eigenschappen zoals sterkte, stijfheid enzovoort terwijl de harsmatrix (polyester, fenol, epoxy / vinylester) zorgt voor de hechting van de vezels en bepaalt onder andere de kleur, chemische bestendigheid, thermische- en electrische eigenschappen, brandgedrag en dergelijke van het uiteindelijke product. Polyester heeft zich reeds lang bewezen in onder andere jacht-, scheeps- en carrosseriebouw.

Door de juiste keuze van de vezel en harsmatrix ontstaat een uniek product: corrosievast, in de massa gekleurd, 80% lichter dan staal, 30% lichter dan aluminium, electrisch- en thermisch isolerend en chemisch resistent. Het standaardprogramma omvat U-, T-, I-profielen alsmede hoek-, koker-, buis en rondstaafprofielen meestal in de combinatie glasvezel / polyester vanwege enerzijds de prijs en anderzijds de duurzaamheid alsmede looproosters voor onder andere de (petro-) chemische industrie.